Drechterland Derby 2022

Bord Wit   Zwart Uitslag
1 Kevin Smit Sjors Broersen 0-1
2 Bas Doodeman - Jim Wittebol 1-0
3 Rik Slaman - Frits Greuter remise
4 Gerard Broersen - Klaas Silver remise
5 Tom Beerepoot - Hans Slot remise
6 Rens Vriend - Rick Molenaar 0-1
7 Ed Hornick - George Tadrous     1-0
8 Freek Hofman - Bert Jongsma remise
9 Paul Deken - Nico reus 1-0
10 Peter Boos - Hans Morsink 0-1
11 Renzo Snel - Koos Schipper 0-1
12 Piet Haakman - Caspar Jinssen remise

 

Op maandagavond 24 oktober jl. heeft in het Huis der Gemeente de jaarlijkse uitwisseling tussen de schaakverenigingen TORENHOOG en DEGOSCHALM plaatsgevonden.

De veertiende editie van De Drechterland Derby is wederom in de hal van het gemeentehuis gespeeld. In het verleden heeft burgemeester Michiel Pijl voorgesteld om deze confrontatie hier jaarlijks te prolongeren en deze (burge)meesterlijke zet houden beide schaakclubs graag in stand. Nadat de wedstrijden op ratingsterkte waren ingedeeld, zaten vierentwintig spelers gereed om de degens met elkaar te kruisen. Vlak voordat de raadsvergadering begon, verrichtte de burgemeester op het eerste bord de openingszet (d2-d4) en startte op deze wijze de schaakmatch.

Torenhoog kwam al snel op een 2-0 voorsprong, maar Degoschalm toonde veerkracht en na winst op de hoogste borden stond het naar gelang de match vorderde 2-2. Na veel taaie duels bleef het gelijk opgaan, het werd 3-3, 4-4, 5-5 en 5½-5½. Nog één wedstrijd te gaan… De beslissende partij speelde zich af tussen Nico Reus en Paul Deken. De opdracht was duidelijk; er moest hoe dan ook worden gewonnen! Na ruim drie uur spelen hadden ze elkaar nog geen duimbreed toegegeven. Met stomende oren en ontblootte tanden bestookten de opponenten elkaar op de vierenzestig velden. Beide koningen, intussen opgesloten in een kwetsbare positie op de rand van de koningsvleugel, zagen de vijand steeds dichterbij komen. In een zinderende finale besliste de witte stukken met een mooie slotcombinatie het gevecht. De zwarte koning moest de vlag strijken, Paul Deken had de buit binnen en besliste de match in het voordeel van Torenhoog. Het was een apotheose die de omstanders met zichtbaar genoegen hadden meebeleefd. Torenhoog – Degoschalm 6½ - 5½.

De onderlinge stand na veertien edities is nu: 8-6 in het voordeel van Torenhoog en de wisseltrofee gaat onder de arm van de voorzitter, weer terug naar zijn vertrouwde plekje in de Hoogkarspels prijzenkast.

Alles wat schaken te bieden heeft was deze avond aanwezig: een beetje geluk, soms ook pech, winst, verlies, remise, spanning, verraderlijke lichaamstaal, teamspirit, en dat alles in een ambiance die het extra attractief maakt (het oog wil ook wat) want we hebben ook deze editie weer dankbaar gebruik mogen maken van de geboden gastvrijheid. De welwillende medewerking van het gemeentehuis-personeel om zo’n schaakavond op deze wijze mogelijk te maken, is door alle aanwezigen wederom zeer op prijs gesteld. Het was een heerlijke schaakavond, we hebben er allemaal volop van genoten en je komt nog eens ergens (gemeentehuis).

Back to Top